
לא כולנו נולדנו זהים, אחד מתמודד עם בעיות פיזיות, השני עם בעיות נפשיות וכולנו סוחבים צלקת כלשהי המלווה אותנו בחיינו. המחוקק החליט להתערב בנושא וזאת עקב העובדה שהוא רוצה שלכולם יהיו הזדמנויות שוות וכול אחד יוכל לפעול ולקבל החלטות בצורה דומה. אחד המקומות בהם דבר זה נפוץ במיוחד הוא נושא ההנגשה לאנשים נכויות. הנגשת אתרים פיזיים ידועה מזמן כחובה החלה בחוק על מקומות ציבוריים, אך לא רבים יודעים זאת כי גם על אתרי אינטרנט חלה החובה להנגיש את שירותיהם לאנשים עם מוגבלויות. אתר שלא ינגיש את שירותיו לאנשים עם מוגבלויות יספוק קנסות כבדים ויצטרך לשלם עונשים כבדים. לא סתם המחוקק קבע בחוק להנגיש אתרים אלא מכיוון שמדובר בחובה מוסרית של בעלי האתרים כלפי אוכלוסיית הנכים.
מה המשמעות של הנגשת אתרים?
נגישות אתרים נעשית באמצעים מקצועיים על ידי חברות מוסמכות לכך ברמה הגבוהה ביותר. הנגשת האתרים נעשית על פי תקן קבוע בחוק ועל פי מסמך טכני שנקבע שיש לקיימו בחוק. כול אתר אינטרנט חייב לעמוד בדרישות החוק ודרישות המסמך ולהקפיד למלא אחר הוראותיו. המסמך קובע שלוש דרגות שונות שעל פיהן יקבע רמת הנגישות של האתר, A, AA, AAA. כול אחת מהרמות הללו מלאה בדרישות טכניות שיש לקיימן ברמה הגבוהה ביותר ולעמוד בדרישותיהן בכדי לעמוד בדרישות החוק. החוק הישראלי קבע כי יש לעמוד ברמה AA, מכיוון שרמה AAA גבוהה מדי ואינה פשוטה להפעלה. כאשר אנו צריכים לעמוד ברמה AA הכוונה היא שעלינו לעמוד גם בדרישה A ולמלא אחר שתי הדרישות של המסמך.
מה עומד מאחורי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מגבוליות?
חקיקה רבה בישראל היא חקיקה חברתית אשר נועדה לשמר ערכים מסוימים ולהגן על ערכים אחרים. חוק שוויון זכויות לאנשים עם מגבוליות אינו שונה במובן זה והוא נועד להשוות את מצבם של אנשים עם מגבוליות לאנשים ללא מגבוליות. כחלק מכך החוק מטפל גם בעולם האינטרנט שם אנשים רבים עד חקיקתו של החוק מודרו מהעולם הזה ולא מצאו את מקומם בעולם האינטרנט. החוק נועד לאפשר לאנשים לגלוש בבטחה באינטרנט ללא מגבלות ולעשות זאת באמצעות עמידה בתקנים הכי ברורים. החוק מחייב את בעלי האתרים להתאים את אתריהם לאנשים עם מגבוליות ולהנגיש את אתרם ברמה הגבוהה ביותר. החוק אכן שינה סדרי עולם בעולם האינטרנט ויצר מציאות חדשה שיש להתאים את עצמנו אליה.